“Teleportare cuantica” – Nou record de distanta

Noutati
Sursa: kuleuvenblogt.be

Sursa: kuleuvenblogt.be

Cercetatorii de la National Institute of Standards and Technology (NIST) au “teleportat” (transferat) informații cuantice cu ajutorul unor particule de lumina la peste 100 de kilometri, prin fibra optica, de patru ori mai departe decât recordul precedent.

Experimentul confirma ca transmisia cuantica la mare distanta, folosind fibra optica, este fezabila.  Alti cercetatori au reusit sa transfere informatii cuantice in spatiu liber pe distante mai lungi, dar utilizarea fibrei optice pentru acest lucru permite o mai mare flexibilitate in designul retelelor de comunicatii.

A nu se confunda cu teleportarea umana din SF-ul “Star Trek”! Teleportarea cuantica implica transferul sau reconstructia de la distanța, a informatiei codificate in stari cuantice ale materiei sau ale luminii. Acest tip de “teleportare” este util atat in comunicatiile cuantice cat si in calculul cuantic si ofera noi perspective pentru dezvoltarea de algoritmi de criptare a informatiei, imposibili de spart si respectiv, pentru dezvoltarea de algoritmi de decriptare a informatiei criptate.

Metoda de baza de “teleportare” cuantica a fost propusa pentru prima data in urma cu mai mult de 20 de ani si a fost pusa in practica de cercetatorii de la NIST în anul 2004.

Sursa: OSA

Written by Adrian Z.