Blocarea luminii solare poate reduce efectele incalzirii globale?

Noutati
solar geoengineering

Credit: ValentinaKru | Shutterstock.com

Analizand efectele marilor eruptii vulcanice din trecutul omenirii, una dintre ideile des vehiculate in mediul stiintific pentru stoparea incalzirii globale si a efectelor acesteia ar fi diminuarea luminii solare prin ejectarea de particule in atmosfera.

Dar, care ar fi efectele adverse ale acestei metode? Umbrirea planetei ar limita incalzirea excesiva a suprafetelor de pamant utilizate in agricultura si plantele ar creste mai sanatoase, dar lipsa radiatiei solare ar duce la incetinirea procesului de fotosinteza al plantelor si prin consecinta, la o productivitate mult mai scazuta.

“Este ca si cum ati incerca sa platiti datoria pe un card de credit utilizand un alt card de credit – la sfarsitul zilei veti ajunge in acelesi punct din care ati inceput, fara a rezolva problema” a subliniat Solomon Hsiang – profesorul in cadrul Cancelariei de Politici Publice la UC Berkeley – co-autor al unui studiu privind consecintele stoparii incalzirii globale prin injectarea unor aerosoli de sulf in atmosfera, publicat in revista Nature din 8 august.

Written by Adrian Z.